zdroje mastných kyselín

Nasýtené aj nenasýtené mastné kyseliny majú v organizme svoje úlohy, pričom na jeho fungovanie môžu vplývať pozitívne i negatívne. Mastné kyseliny ako stavebné zložky tukov dokážu ovplyvňovať zápal či regulovať hladinu cholesterolu. Zapájajú sa však aj do ďalších funkcií ľudského organizmu.

Vedeli ste, že...?

  • ... zloženie tukov v strave môže ovplyvniť aj vašu náladu? Kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosapentaenová (DPA) súvisia s duševným zdravím.
  • ... závisí od nich naša imunita? Nedostatok kyseliny linolovej (LA) a kyseliny alfa - linolénovej (ALA) súvisí s problémami s imunitou. Imunitný systém podporuje tiež kyselina arachidonová (AA) a kyselina eikosapentaénová (EPA).
  • ... sú nepostrádateľné pre dojčatá a malé deti? Kyselina dokosahexaénová (DHA) ovplyvňuje vývoj ich mozgu, ale tiež zdravie srdca a očí.
  • ... dokážu ovplyvniť stav pokožky a vlasov? Nedostatok kyseliny olejovej (OA) môže spôsobiť suchú pokožku a suché vlasy. Naopak, vyvážený príjem kyseliny gama - linolénovej (GLA) má pozitívny účinok nielen na pokožku, ale zlepšuje tiež prejavy ekzémov.

Nasýtené vs. nenasýtené mastné kyseliny

Nenasýtené mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na srdce, cievy, mozog, imunitu aj mentálne zdravie človeka. Napríklad omega-3 mastné kyseliny môžu znižovať zápal a sú nápomocné aj pri regulácii hladiny triglyceridov. Nezameniteľný význam majú pri posilňovaní obranyschopnosti organizmu. Navyše, omega-3 mastné kyseliny dokážu upraviť pomer mastných kyselín v tele už v priebehu 120 dní.

Zdrojom nasýtených mastných kyselín sú živočíšne tuky. Ich nadmerná konzumácia predstavuje zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení, metabolického syndrómu, obezity a cukrovky. Avšak, nedá sa jednoducho povedať, že živočíšne tuky sú len „zlé“, vysvetlila naša lekárka MUDr. Veronika Szabóová, PhD. v rozhovore o „dobrých“ a „zlých“ tukoch.

Nezdrave jedlo

V súčasnosti, keď kardiovaskulárne ochorenia patria k najčastejším príčinám úmrtí, je viac ako vhodné pozorne sledovať zloženie svojej stravy. Vyvážený príjem mastných kyselín totiž výrazne prispieva k prevencii spomínaných ochorení a podporuje správne fungovanie buniek.

Sprievodca mastnými kyselinami

Pre jednoduchšie rozhodovanie, po ktorých potravinách siahnuť, sme pre vás pripravili sprievodcu mastnými kyselinami. Zistite, v ktorých potravinách sa nachádzajú, a ako ovplyvňujú vaše zdravie.

Kyselina palmitová (PA)

najrozšírenejšia nasýtená mastná kyselina v ľudskom tele.

Výskyt

živočíšne tuky – mäsové a mliečne výrobky
rastlinné oleje – palmový olej
spracované potraviny – cukrovinky, čipsy, margaríny, rýchle občerstvenie
Náhrada Zdravšie tuky – olivový olej, orechy, semená.
Nedostatok Býva zriedkavý, keďže ju telo syntetizuje zo sacharidov a z bielkovín.
Nadbytok Predstavuje zvýšené riziko srdcových chorôb, obezity a inzulínovej rezistencie.

Kyselina stearová (SA) 

nasýtená mastná kyselina. Naše telo si ju tvorí z iných nasýtených mastných kyselín.

Výskyt


živočíšne tuky – hovädzie a bravčové mäso, mliečne výrobky
rastlinné oleje – kakaové maslo, bambucké maslo
spracované potraviny – cukrovinky, margaríny, pečivo
Náhrada
Zdravšie tuky – olivový olej, orechy, semená.
Nedostatok
Býva zriedkavý, keďže ju telo syntetizuje zo sacharidov a z bielkovín.
Nadbytok
Predstavuje zvýšené riziko srdcových chorôb, obezity a diabetu 2, typu.

Kyselina olejová (OA) 

mononenasýtená mastná kyselina. Má protizápalové účinky, zlepšuje metabolizmus a znižuje riziko inzulínovej rezistencie.

Výskyt


rastlinné oleje – olivový, repkový, arašídový a avokádový olej,
orechy a semená – mandle, vlašské orechy, sezamové semená,
živočíšne tuky – kuracie a bravčové mäso
Náhrada
Zdravšie tuky – rybí olej, orechy, semená.
Nedostatok
Býva zriedkavý, no môže spôsobiť zvýšené riziko srdcovo – cievnych ochorení, suchú pokožku a suché vlasy.
Nadbytok
Nadmerná konzumácia kyseliny olejovej môže prispievať k priberaniu a následne k obezite.

Kyselina linolová (LA)

polynenasýtená omega-6 mastná kyselina. Je nevyhnutná pre zdravie srdca a ciev a pre správnu funkciu a štruktúru buniek.

Výskyt


rastlinné oleje – slnečnicový olej, kukuričný olej, sójový olej,
orechy a semená– vlašské orechy, chia semená, ľanové semená,
niektoré druhy strukovín – najmä fazuľa
Náhrada
Je esenciálna, nemožno ju plne nahradiť, ale konzumácia omega-3 mastných kyselín môže vyvážiť jej účinky.
Nedostatok
Býva zriedkavý a spôsobuje kožné problémy, zníženú imunitu či rastové problémy u detí.
Nadbytok
Nadmerná konzumácia bez vyváženia s omega-3 mastnými kyselinami môže prispieť k zápalom a riziku srdcových chorôb a artritídy.


Kyselina gama – linolénová (GLA) 

polynenasýtená omega-6 mastná kyselina. Má pozitívne účinky na pokožku, zlepšuje symptómy ekzémov a PMS.

Výskyt

rastlinné oleje – pupalkový, ríbezľový a borákový olej,
prirodzene sa tiež nachádza v materskom mlieku
Náhrada
Nie je esenciálna a môže byť syntetizovaná z kyseliny linolovej.
Nedostatok
Pri jej nedostatku sa objavujú zápalové ochorenia, kožné problémy aj hormonálna nerovnováha.
Nadbytok
Nadmerná konzumácia bez vyváženia s omega-3 mastnými kyselinami môže zvýšiť zápalové procesy v tele.

Kyselina arachidonová (AA) 

polynenasýtená omega-6 mastná kyselina. Jej primeraný príjem je dôležitý pre správny rast a vývoj, správnu funkciu imunitného systému a tvorbu látok regulujúcich zápal a imunitu.

Výskyt

živočíšne tuky – hovädzie, bravčové, kuracie mäso, vnútornosti, ryby, mliečne výrobky a významným zdrojom je vaječný žĺtok
Náhrada
Nie je esenciálna a môže byť syntetizovaná z kyseliny linolovej.
Nedostatok
Znížená zápalová odpoveď, kožné problémy, problémy s rastom.
Nadbytok
Spôsobuje zvýšené riziko chronických ochorení a zvýšené zápalové reakcie.

Kyselina dihomo-gama-linolénová (DGLA) 

polynenasýtená omega-6 mastná kyselina. Je dôležitá na podporu zdravia pokožky a potlačenie zápalových ochorení.

Výskyt


rastlinné oleje – olej z pupalky dvojročnej, olej z čiernych ríbezlí, borákový olej,
v potravinách sa vyskytuje v minimálnom množstve, väčšinou sa tvorí v tele z kyseliny GLA prostredníctvom enzymatických reakcií.
Náhrada
Nie je esenciálna a môže byť syntetizovaná z kyseliny gama – linolénovej (GLA).
Nedostatok
Objavujú sa zápalové reakcie a hormonálna nerovnováha.
Nadbytok
Nadmerná konzumácia môže spôsobiť zvýšené riziko krvácania a interakcie s liekmi.

Kyselina alfa-linolénová (ALA) 

esenciálna omega-3 mastná kyselina. Má protizápalové vlastnosti a je kľúčová pre zdravie srdca a mozgu.

Výskyt



v rastlinných potravinách ako semená a orechy – ľanové a chia semená, vlašské orechy
rastlinné oleje – ľanový, repkový, sójový, konopný
sójové výrobky a tofu
zelená listová zelenina – špenát, kapusta
Náhrada
Je esenciálna, telo si ju nedokáže syntetizovať samo, musí byť prijatá stravou, nie je možné ju plne nahradiť.
Nedostatok
Jej nedostatok súvisí so srdcovými ochoreniami, s problémami s imunitou, rastom, vývojom a pokožkou.
Nadbytok
Zvyčajne má pozitívne účinky, nadmerná konzumácia spôsobuje zvýšené riziko krvácania a interakcie s liekmi.

Kyselina eikosapentaénová (EPA) 

polynenasýtená omega-3 mastná kyselina. Je dôležitá pre imunitu, znižuje zápalové procesy, podporuje zdravie srdca, ciev aj duševnú rovnováhu.

Výskyt

rybí tuk– losos, makrela, sardinky, tuniak, morské plody, olej z trečšej pečene
rastlinné zdroje – morské riasy
Náhrada
Je esenciálna, telo si ju nedokáže syntetizovať samo. Musí byť prijatá stravou, nie je možné ju plne nahradiť, no jej účinky možno doplniť inými omega-3 mastnými kyselinami (DHA, ALA).
Nedostatok
Spôsobuje zvýšené riziko srdcových chorôb, zápalových ochorení a problémov s duševným zdravím.
Nadbytok
Zvyčajne má pozitívne účinky, nadmerná konzumácia spôsobuje zvýšené riziko krvácania a interakcie s liekmi.

Kyselina dokosapentaenová (DPA) 

polynenasýtená omega-3 mastná kyselina. Je dôležitá pre zdravie srdca, funkciu mozgu a pokožku.

Výskyt
živočíšne tuky – tučné ryby, losos, sardinky, makrely, morské plody, rybí olej
Náhrada
Nahradiť ju nedokážeme, no jej funkcie môžu byť podporené inými omega-3 mastnými kyselinami (EPA a DHA).
Nedostatok
Jej nedostatok spôsobuje problémy s kardiovaskulárnym a duševným zdravím.
Nadbytok
Zvyčajne má pozitívne účinky, nadmerná konzumácia spôsobuje zvýšené riziko krvácania a interakcie s liekmi.

Kyselina dokosahexaénová (DHA) 

esenciálna omega-3 mastná kyselina. Dôležitá pre vývoj mozgu u detí, zdravie srdca a očí, najmä u dojčiat a malých detí.

Výskyt

živočíšne tuky – losos, sardinky, makrely, morské plody, vaječný žĺtok, jogurty,
rastlinné zdroje – morské riasy
Náhrada
Je esenciálna, telo si ju nedokáže syntetizovať samo a musí byť prijatá stravou. Nie je možné ju plne nahradiť, no jej účinky možno doplniť inými omega-3 mastnými kyselinami (EPA, ALA).
Nedostatok
Pri jej nedostatku hrozia problémy s kognitívnou funkciou, so zdravím očí a s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Nadbytok
Zvyčajne má pozitívne účinky, môže v niektorých prípadoch môže viesť k hnačke, nevoľnosti a vracaniu.


* Prehľadného sprievodcu mastnými kyselinami sme pripravili v spolupráci s výživovou poradkyňou Ing. Jankou Trebulovou 

Vybraných 11 typov mastných kyselín tvorí približne 98% všetkých mastných kyselín v krvi. Ich hladinu zistíte aj s vyšetrením Mastné kyseliny od Medirexu. Získate s ním detailný profil mastných kyselín, vrátane omega-3 a omega-6, ktoré sú kľúčové pre zdravie srdca, mozgu a buniek. Vďaka výsledkom máte skvelú možnosť upraviť svoj jedálniček a životný štýl.