Nuž, rozhodne vám telo signalizuje, že si nedokáže poradiť s niektorými potravinami. Počet ľudí sužovaných podobnými alergickými príznakmi narastá.
V súčasnosti sa odhaduje, že potravinovou alergiou trpí pomaly už každé 10. dieťa. Vekom sa to našťastie môže upraviť, no i u dospelých sú to stále minimálne tri percentá. Intoleranciou na niektorú z potravín dokonca v závislosti od zdroja trpí 45-60 % ľudí, čo je skutočne gigantické číslo.
Ako odlíšim alergiu a intoleranciu na potraviny?
Odpoveď je jednoduchá: alergia na potraviny má rýchlejší nástup. Napríklad zjete ananás a hneď cítite, ako opúchate a ťažšie sa vám dýcha.
Dôvodom je, že vaše telo zaregistrovalo „nevyhovujúce“ látky a spustilo obranu. Za pomoci IgE protilátok vylučuje veľa obranných látok (napr. histamín) a tie sa prejavujú alergickými reakciami: tráviace ťažkosti (hnačka, plynatosť, vracanie), nádcha, slziace oči, svrbenie… vo vzácnych prípadoch až život ohrozujúca anafylaktická reakcia.
Intolerancia sa oproti tomu môže prejaviť aj po niekoľkých dňoch, takže si ju s jedlom mnohí ani nespájajú. Občas vzniká až po dlhodobej konzumácii. Práve v tom spočíva jej zákernosť. Prejavuje sa zažívacími ťažkosťami, ale aj bolesťou hlavy, vyčerpanosťou či dokonca psychickými problémami. Viac sa o intoleranciách dočítate v našom blogovom článku.
Ako alergia a intolerancia na potraviny vzniká?
Pokiaľ ide o alergiu na potraviny, môžu za to hlavne gény. Keď sú obaja rodičia alergici, je to samozrejme riziko.
Zlou správou je, že pokiaľ sa alergia prejaví, najúčinnejším spôsobom ochrany je vyhýbať sa alergénom v potravinách. Napriek tomu treba povedať, že je to predispozícia, ktorá sa môže, ale nemusí prejaviť.
Existuje aj tzv. hygienická hypotéza, ktorá môže pomôcť pri budovaní detskej imunity: väčšie sklony k alergii majú deti, ktoré rodičia držia v prehnanej čistote a neprichádzajú do kontaktu s mikróbmi. Detská imunita sa vyvíja najlepšie pobytom vonku, v prírode či na dedine, kde sa stretávajú s rôznorodými podnetmi.
K intolerancii dochádza pri zvýšenej priepustnosti čreva, čo môže byť spôsobené stresom, antibiotikami, celiakiou alebo histamínovou intoleranciou. Preto je ich dobre vylúčiť testom z krvi na histamín a celiakiu. Pri zvýšenej priepustnosti čreva ním dokážu prechádzať väčšie časti potravy, ktoré telo vníma ako cudzorodú látku a začne proti ním bojovať protilátkami IgG – hovoríme o potravinovej intolerancii (práve tieto protilátky sa pri testovaní sledujú).
Na ktoré potraviny si dať pozor?
Ak ste zažili okamžitú reakciu po konzumácii potravín – alergiu – jedným z najčastejších spúšťačov je srvátka a kazeín, ktoré sa nachádzajú v kravskom mlieku. Veľké problémy vedia narobiť aj vajcia a pšenica, ale napríklad i med, orechy, arašidy, či dokonca sója.
Medzi ďalšie alergény patria aj ryby či kôrovce a v našich končinách aj bôr, horčica, sezam a zeler. Ak obľubujete na dovolenkách plody mora, predísť neočakávanej alergickej reakcii môžete testovaním na potravinové intolerancie z krvi.
Mnohé potraviny, ktoré spôsobujú intoleranciu, sú do istej miery identické s tými, ktoré spôsobujú aj alergie: mlieko, vajcia, obilniny, kvasnice, morské plody, orechy a strukoviny. Ľudí, ktorých trápia rôzne tráviace ťažkosti alebo alergia na tvári ako svrbenie či opuch je čoraz viac a, žiaľ, nemôže za to len kvalitnejšie testovanie – tá nám práve pomáha lepšie porozumieť tomu, kde sa nachádza príčina a pracovať s ňou.
Prehľadné porovnanie potravinovej intolerancie a alergie na potraviny v tabuľke - príznaky aj najčastejšie alergény v potravinách.
Test intolerancií a alergií na potraviny
Ak máte niektorý z vyššie uvedených príznakov alergie, môžete si vybrať vyšetrenie z našej ponuky potravinových intolerancií a alergií bez žiadanky od lekára. S výsledkami môžete upraviť svoju stravu presne podľa potrieb vášho tela.
Viac sa o intoleranciách a ich druhoch dočítate v našom blogovom článku.