Prechod na bezlepkovú stravu môže priniesť do vašej kuchyne závan nových ingrediencií a receptov.Prechod na bezlepkovú stravu môže priniesť do vašej kuchyne závan nových ingrediencií a receptov.Raňajky začíname pečivom s nátierkou a zeleninou, polievku zahusťujeme múkou a niekedy sa na našom stole objaví koláčik od kolegu, ktorý oslavuje narodeniny a večer si pri obľúbenom seriáli pochutnávame na slaných pochúťkach z múky.

Múka a teda aj lepok nás sprevádza na každom kroku, a niekedy aj v utajenej podobe. Lepok (glutén) je bielkovina, ktorá sa bežne nachádza v rôznych obilninách ako pšenica, raž, jačmeň, ovos, ale aj v mnohých iných potravinách ako napríklad glutaman sodný, označovaný aj ako E621. 

Ak trpíte celiakiou ide o autoimunitné ochorenie, kde telo priamo bojuje s lepkom ako pri alergiách s alergénmi. Pri intolerancii lepku zas cez poškodené črevo prechádzajú príliš veľké alebo nerozložené časti potravy, proti ktorým telo následne bojuje. 

Glutén (lepok) sa nachádza v mnohých ďalších potravinách ako pekárenskych výrobkoch. Môžete ho nájsť ako konzervant napríklad v údeninách či konzervovaných jedlách.

V oboch prípadoch je nutné lepok vyradiť zo stravy. Kým pri celiakii je strava bez lepku trvalá záležitosť, pri intolerancii lepku sa po obnovení čreva môže časom urobiť kontrola, ktorá odhalí, či je lepok možné opäť konzumovať.

Bezlepková diéta znamená, že vylúčite všetky takéto produkty vyrobené z múky, ale aj potraviny, kde sa nachádza v menších množstvách napr. vo forme emulgátorov (klobása, saláma, údeniny),“ približuje MUDr. Petra Nottná z Medirexu, prečo je spočiatku náročné identifikovať všetky problematické potraviny s obsahom lepku.

Na čo si dať ešte pozor v strave pri celiakii?

Ak sa rozhodnete pre jedlo z reštaurácie, nezabudnite si pozrieť alergény, ktoré môže jedlo obsahovať.  Obilniny sa tešia prvému miestu, a bývajú v jedálnych lístkoch označené číslom 1. Patria sem obilniny, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu: pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).

V obchodoch nájdete vyčlenené sekcie s regálmi s potravinami pre „bezlepkáčov”. Na obaloch takýchto potravín nájdete preškrtnutý pšeničný klas. 

Nemusíte mať obavy, aj bez lepku sa však dá poskladať veľmi zdravý a vyvážený stravovací plán. Dá vám zároveň priestor vyskúšať potraviny, ktoré ste možno ešte neochutnali, napr. pohánku, quinou, amarant alebo cirok. Môžete z nich pripraviť bezlepkový chlieb, bábovku či bublaninu. Pre podporu trávenia je vhodné konzumovať živé mikroorganizmy - probiotiká.  

Sprievodným javom celiakie je častokrát aj laktózová intolerancia. Preto je vhodné na začiatku bezlepkového stravovania nasadiť aj bezlaktózovú diétu, aby sa mohlo črevo rýchlejšie obnoviť. 

Prechod na stravu bez lepku vás môže príjemne prekvapiť: spoznáte nové potraviny a kombinácie a objavíte tak iné chute, na aké ste boli doteraz zvyknutí. Aj obyčajná ovsená kaša na raňajky sa vie zmeniť na exotické smoothie.

Kedy sa môj stav zlepší?

Určitý čas trvá, kým sa človek naučí, čo môže a čo nie. Po prestupe na bezlepkový jedálniček pri celiakii, môžete pocítiť úľavu už o niekoľko týždňov. 

Dosiahnutie výrazného zlepšenia, však môže trvať až niekoľko mesiacov. Prečo? 

MUDr. Petra Nottná z Medirexu odpovedá: Je to doba, počas ktorej sa vie znormalizovať stav črevnej sliznice a obnovia sa klky. Dôrazne sa odporúča dodržiavanie bezlepkového spôsobu stravovania, pretože v súčasnosti neexistuje iná alternatívna liečba. Zároveň slúži aj ako výborná prevencia k tomu, aby vaše telo mohlo správne spracovávať živiny zo stravy, ktoré sú nevyhnutné pre kvalitný život. 

Viac o tom, ako odhaliť celiakiu sa dočítate v našom článku o jej príznakoch a spôsoboch testovania.

 

Najpredávanejšie

V ponuke je aj rozšírený variant.

100,00
Objednať